f

Referenties

Ooglaserverslag Alma care Nederland Istanbul Surgery Hospital, (Turkije).

Jeroen Paus
Den Helder
22 januari 2014
Een verslag van mijn ervaringen met de organisatie ALMA Care Nederland en het Istanbul Surgery Hospital. Ik liep al een tijdje rond met het idee om mijn ogen te laten laseren. Mijn broertje en een oom zijn mij voorgegaan, mijn broer heeft zichzelf laten laseren in Nederland en mijn oom ook in Turkije. Ik kreeg pas een bril 2005, na eerst een half jaartje lenzen gedragen te hebben. Anno 2013 was is helemaal uitgekeken op mijn bril en nam de beslissing, na overleg met mijn vrouw, om mijn ogen te laten laseren. De weken daarop heb ik een intensieve zoektocht op internet gehouden en daarbij alle opties onderzocht. Dit onderzoek behelsde alle klinieken in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland en Turkije. Uiteraard had Nederland in eerste instantie de voorkeur voor mij, maar na alle voor en tegens tegen elkaar afgewogen te hebben kwam Turkije bijna op alle punten als beste uit de bus.

Ooglaseren in Turkije, groepsreis Alma Care.
Ooglaseren, begeleide groepsreis van Alma Care de dag na de behandeling..

Het is niet alleen goedkoop maar de oogchirurgen hebben ook erg veel ervaring, en beschikken bovendien over de meest geavanceerde apparatuur. Mijn keuze viel uiteindelijk op Alma Care Nederland. Alma Care doet zaken met Istanbul Surgery Hospital welke internationaal hoog aangeschreven staat. Het Istanbul Surgery Hospital is een ziekenhuis met een relatief klein (oog)specialistisch team. Er werken 8 oogspecialisten met daarnaast nog 3 gespecialiseerde chirurgen op het gebied van ooglaser behandelingen. Uit de vele reviews en waarderingen bleek al dat andere mensen dit als (zeer) prettig hadden ervaren ivm het meer persoonlijke karakter. Bovendien kwam uit de vele reviews naar voren dat het een voordeel was dat het hotel direct naast de oogkliniek stond en dat je 10 jaar volledige garantie kreeg van het ziekenhuis op de behandeling. Bij Alma Care Nederland heb ik regelmatig gemaild/ gebeld met Drs H C (Henk) van Velthooven, hij heeft al mijn vragen op een zeer keurige en prettige manier beantwoord. De mail werd erg vaak binnen een uur beantwoord, wat ik zelf erg prettig vind.
Het vooronderzoek heb ik laten uitvoeren bij een optometrist in Hoorn. Hij vertelde mij dat mij. Ogen geschikt waren om te laseren, echter 1 oog zou dmv de LASIK methode en de andere dmv de LASEK methode uitgevoerd worden ivm een wat dunner hoornvlies bij 1 oog. De resultaten van het onderzoek, zijn door tussenkomst van Alma Care Nederland, naar het Istanbul Surgery Hospital gestuurd. De volgende dag mailde Henk al om mede te delen dat laseren (Lasik voor beide ogen) geen enkel probleem was en heb hem toen gevraagd alles verder te regelen. Ik heb Henk verzocht om specifieke reis- en behandeltijden, al mijn wensen zijn zonder problemen uitgevoerd. Binnen 3 dagen had ik alle reispapieren, extra informatie tbv het laseren en toeristische informatie over Istanbul binnen via de post.

Op 01-12-2013 was het dan eindelijk zover, de vlucht met Turkish Airlines naar Istanbul. Toen we aankwamen op Istanbul stond er iemand op ons te wachten die ons met een busje naar het MIM hotel Istanbul bracht. Daar aangekomen hebben wij ingecheckt, bagage naar de kamer gebracht en een rondje in de wijk gelopen en ergens te gaan dineren. Na het diner weer terug naar het hotel om van de nachtrust te genieten. Het hotel was erg goed, het bed beviel ook prima. Zoals vooraf vermeld stond in de brief werd ik, na een zeer uitgebreid ontbijt, om 09.00 in het ziekenhuis verwacht. Hier werd ik keurig ontvangen door de chauffeur/begeleider van de avond tevoren.

Omdat ik de eerste aanwezige was kon ik gelijk beginnen met het invullen van wat papierwerk. Na de formulieren gelezen en getekend te hebben heb ik nog verschillende onderzoeken gehad welke te vergelijken zijn met die van de optometrist in Nederland. Om 10.30 uur was ik klaar met alle onderzoeken en kreeg een eindgesprek met de chirurg die mij zou laseren. Dr. Murat Saylik kon mij vertellen dat ik 100% geschikt was voor de LASIK behandeling, dit in tegenstelling tot wat er Nederland tegen mij gezegd was. Hier was ik uiteraard erg blij mee omdat dit, mogelijk, veel pijn zou schelen. De operatie zou ook gelijk plaatsvinden. Ik kreeg oogdruppels en ik kon gelijk doorlopen naar de eerste verdieping. Ik kreeg een uitgebreide uitleg over de behandeling zelf, wat mij te wachten stond en hoe alles in zijn werk gaat. Je krijgt alle ruimte voor eventuele vragen wat erg prettig is. Daarna kregen ik 3 soorten oogdruppels uitgereikt, 2 moest ik 1 week lang gebruiken, de ene 3 keer (PRED FORTE) en de ander 5 keer (TOBREX) per dag, de derde oogdruppels (TEARS NATURALE) een maand lang 4-5 keer per dag. Daarnaast krijg je een papier met do’s & dont’s waar je je de eerste 2 weken strikt aan dient te houden, niet zwemmen, geen sauna etc. Verder krijg je een antibiotica pil en een slaappil voor na de operatie. Ik had er alle vertrouwen in en was totaal op mijn gemak. Daarna kreeg ik een pil die je met wat water moest innemen, (hier word je rustig van). Mijn begeleidster nam mij na het aantrekken van schoenkappen, een haarnet en oogdruppels die mijn ogen verdoofden mee de operatiekamer in.

Dr. Murat Saylik en meerdere assistenten zaten gereed in operatiekleding. Ik moest liggen waarna mijn hoofd werd afgedekt met plakplastic, waarna er een gat in werd gemaakt. Ik kon nu niet meer knipperen. Dit was even een kort ongemakkelijk gevoel maar ook niet meer dan dat. Hierna kreeg ik de opdracht om constant naar een groen lichtpunt te staren, op een gegeven moment was deze weg (het flapje was gemaakt). Hierna werd dit oog afgeplakt en dezelfde procedure werd uitgevoerd voor mijn andere oog. Daarna werd ik onder begeleiding naar een andere kamer begeleid, moest weer liggen op de operatietafel. Ik moest blijven staren naar hetzelfde punt, ik zag een prachtig kleurenschouwspel (het laseren zelf) en even later was dit weer weg en zag ik het groene lichtpunt weer (het flapje zat er weer voor). Daarna voelde ik koude vloeistof, het oog werd schoongespoeld en was toen klaar. Hetzelfde gebeurde met het andere oog. Binnen 10 minuten waren beide ogen gedaan en stond ik weer overeind. Mijn begeleidster bracht mijn naar een kamer waar ik even kon bijkomen. 10 minuten later kreeg ik mijn eerste nacontrole en die was erg positief. Ik zag nu nog wat wazig en nadat de verdoving was uitgewerkt zou ik wat last krijgen van branderige ogen, dit was normaal en zou maximaal 2 tot 3 uur duren, daarna zou het zicht al beter worden en de branderigheid verdwenen zijn.

Ik moest terug naar het hotel en vooral rust houden tot de volgende ochtend, de 2de nacontrole zou om 09.30 plaatsvinden. Mocht er in tussentijd een verandering optreden of vertrouwde ik het niet moest ik vooral niet aarzelen maar direct naar haar toekomen in het ziekenhuis. Ik kreeg een grote donkere flexibele zonnebril (skibril) uitgereikt die ik moest dragen tot de volgende dag, ook s ‘nachts, deze is om je ogen te beschermen tegen het licht en om te voorkomen dat je plotseling in je ogen wrijft wat absoluut niet mag. De slaappil was niet nodig, binnen 5 minuten sliep ik. Met tussenpozen werd ik wakker waarbij mijn vrouw mij hielp met het druppelschema. S ‘avonds werd ik weer wakker en ben ik samen met mijn vrouw wezen eten in het restaurant tegenover het hotel. Na het eten ben ik weer terug mijn bed in gegaan. Om 21.00 uur heb ik de slaappil ingenomen en werd de volgende ochtend pas weer om 08.00 zonder enige pijn wakker.

Ik voelde mij fris en uitgerust en zag ook al wat beter. Na het ontbijt melde ik mij om 09.15 weer in het ziekenhuis voor het na-onderzoek. Nadat ik mij gemeld had bij de balie kwam de begeleidster mij halen voor het na-onderzoek. Het na-onderzoek bestaat uit wat onderzoeken en een leestest. Beide ogen waren 100%. Ik kreeg een certificaat overhandigd en heb de rest van de dag , samen met mijn vrouw, Istanbul bekeken. Ik heb de hele dag met een zonnebril op gelopen en ondertussen werd mijn zicht ook steeds beter. Wel was het af en toe ook nog wat wazig. Het druppelschema heeft mijn vrouw nauwgezet gevolgd. Na een fantastische dag in Istanbul weer richting hotel voor een goede nachtrust. Na het ontbijt van de volgende ochtend zat ik er nog over te denken om een extra nacontrole te laten doen in het ziekenhuis maar ik voelde mij zo goed dat ik deze overgeslagen heb. Om 11.00 uur werden weer bij het hotel opgepikt en naar de vluchthaven gebracht. De thuisreis verliep voorspoedig en op tijd kwamen wij op Schiphol aan.

De volgende dag heeft Henk gelijk contact met mij opgenomen met de vraag hoe alles gegaan was. Ik heb het hele verhaal verteld en mede gedeeld dat ik erg tevreden was over de hele procedure en behandeling. Dit is iets wat hij altijd doet wanneer iemand terug kwam uit Istanbul en hoorde bij de nazorg. Wat een goede organisatie, zelfs hieraan was gedacht. Hij was blij dat alles goed was verlopen en gaf aan dat ik vooral mijn ogen goed moest druppelen, dat was van wezenlijk belang, verder moest ik het schema met regels goed volgen de eerste paar weken. Na 3 maanden (of eerder) kan ikzelf een afspraak maken met de optometrist in Hoorn voor de nacontrole, deze zit bij de prijs in. Als ik nog vragen heb kan ik hem altijd bellen en/of mailen. Ik bedankte hem voor alles en zei dat ik zeker een review zou schrijven.

Ik heb veel vragen van vrienden/kennissen/collega’s gehad waarom ik Turkije mijn ogen heb laten laseren. Achteraf kan ik zeggen dat ik het nog steeds de beste keus vind die ik kon maken. Het enige mogelijke nadeel kan zijn dat wanneer er een nabehandeling nodig is (< 1% per jaar) je weer terug moet naar Istanbul, wat pas mogelijk is na een half jaar. Ik kan Alma Care Nederland dan ook van harte aanbevelen als u uw ogen wilt laten laseren, het is een professionele organisatie die het belang van de mensen boven alles stelt.

Indien U vragen heeft kunt U mij altijd mailen op jeroen.uitzending@gmail.com.

Naslagwerk:
Website Alma Care: http://www.almacare.nl/
Folder Alma care: http://www.almacare.nl/wp-content/themes/almacare/almacare.pdf

(Meer ervaringen van Alma Care cliënten lees je hier.)

question mark

Stel uw vraag!

Heeft u vragen over de moge-
lijkheden? Neem gerust contact op! Wij zullen binnen 24 uur contact met u opnemen.

    ReferentiesBeoordelingen

    question mark

    Veelgestelde vragen